ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ RICHARD ΤΟ 1892, Η CAFÉS RICHARD ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ

Όλα αρχίζουν με την επιλογή των πράσινων κόκκων καφέ και την ανάπτυξη χαρμανιών σταθερής ποιότητας, στη συνέχεια με την εμπειρία του παραδοσιακού ψησίματος και η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συσκευασία των κόκκων καφέ ή του αλεσμένου καφέ υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Η CafésRichard μπορεί να αποτελεί μέρος της γαλλικής παράδοσης στη βιοτεχνία προϊόντων, χρησιμοποιεί όμως τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες.

Ένα από τα μυστικά του ασύγκριτου αρώματος του εσπρέσο σας, βρίσκεται στη διαδικασία του καβουρδίσματος, μια μοναδική τεχνική μετατροπής του πράσινου καφέ στο τελικό προϊόν.

ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΑΛΧΗΜΕΙΑ...

Η διαδικασία μας για το καβούρδισμα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ποικιλίες και τα χαρμάνια του καφέ, των οποίων οι συνταγές  φυλάσσονται με ζήλο κωδικοποιημένες, και αντικατοπτρίζει τη συνεχή μας μέριμνα τόσο για την ποιότητα όσο και για την ιχνηλασιμότητα των καφέδων μας. Καφέδες από επιλεγμένες φυτείες σε περιοχές όπως η Κένυα, η Αιθιοπία, η Βραζιλία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ινδία, η Κολομβία, τα Γκαλαπάγκος, το Μεξικό, η Γουατεμάλα… Φυσικά, χωρίς να ξεχνάμε και τους καφέδες δίκαιου εμπορίου.

Οι πράσινοι κόκκοι καφέ, αφού διαχωριστούν,  τοποθετούνται μέσα στη μηχανή και ξεκινά η διαδικασία ανάδευσης, Στη συνέχεια οι κόκκοι θερμαίνονται από ένα ρεύμα ζεστού αέρα  το οποίο αυξάνει σταδιακά τη θερμοκρασία καύσης.  Ακολουθεί μια σειρά φυσικών και χημικών διαδικασιών που τροποποιούν την εμφάνιση του καφέ και καθορίζουν την ποιότητα των αρωμάτων του.

Από το 10ο λεπτό, καθώς τα σάκχαρα που εμπεριέχονται στους κόκκους καραμελώνουν (αντίδραση «Maillard»), οι κόκκοι αποκτούν ένα χρυσαφί χρώμα και απελευθερώνουν τις πρώτες αρωματικές τους ουσίες που ξεπερνούν τις 700 στον αριθμό!

Στη συνέχεια, καθώς τα λεπτά περνούν και η θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται, οι κόκκοι αυτοί περνούν από κεχριμπαρένιο ανοιχτό χρώμα, στο λεγόμενο “FullCity” καφέ, μέχρι να γίνουν σκούρο καφέ. Υπό την επίδραση της θερμότητας, το νερό εξατμίζεται και τα σάκχαρα και οι τανίνες εξαφανίζονται. Έτσι ο κόκκος χάνει το 20% του βάρους του και διογκώνεται κατά 60%, απελευθερώνοντας ένα αέριο, τον ανθρακικό ανυδρίτη, που προκαλεί ένα ήχο «σκασίματος».

Αυτός ο ήχος, περισσότερο ή λιγότερο έντονος , είναι πολύ οικείος στο αυτί των παραδοσιακών ψηστών καφέ και χρησιμεύει ως οδηγός για την ολοκλήρωση του τελικού καβουρδίσματος στις περιπτώσεις που αυτό γίνεται ακόμη χειροκίνητα.

Για τους δεξιοτέχνες ψήστες του καφέ το κάθε λεπτό μετράει… Ακόμα κι ένα  μόνο λεπτό παραπάνω στο ψήσιμο  θα μπορούσε να καταστρέψει την ποιότητα των αρωμάτων  εξαιτίας των φυσικών και χημικών κραδασμών που προκαλούνται από τα διαδοχικά στάδια της διαδικασίας ψησίματος.

Έτσι, η παράδοση διατηρείται ζωντανή στα εργαστήριά μας εδώ και πολλές γενιές, προς όφελος των επαγγελματιών εστίασης που σερβίρουν καθημερινά 2.426.000 φλιτζάνια Cafés Richard..

“Φιλοδοξία μας είναι να παραμείνουμε στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά πρότυπα του καβουρδίσματος καφέ με τον παραδοσιακό «γαλλικό» τρόπο”

Μετάβαση στο περιεχόμενο